Potpisan sporazum o saradnji Produktne berze i Zadružnog saveza Srbije

Direktor Produktne berze, Miloš Janjić, potpisao je Sporazum o poslovnoj saradnji sa predsednikom Zadružnog saveza Srbije, Nikolom Mihailovićem.

Produktna berza, kao jedina robna berza u Srbiji, ima za cilj da pomogne zadrugama u procesu prodaje proizvoda koje se kotiraju na berzi. Potpisivanjem ovog sporazuma, Produktna berza obezbeđuje zadrugama, naročito članicama Zadružnog saveza Srbije, veće pogodnosti za odvijanje nesmetane i transparentne trgovine poljoprivrednim proizvodima, i na taj način podržava osnaživanje zadrugarstva u našoj zemlji.

Ovim povodom, direktor Produktne berze, rekao je: „Kao jedan od osnovnih ciljeva u poljoprivrednom sektoru Produktna berza vidi taj da se primarna proizvodnja, odnosno njeno organizovanje u Srbiji mora podići na značajno viši novo. Kao najbolji vid organizovanja u celom svetu mi prepoznajemo zadruge i ujedinjen nastup malih i srednjih proizvođača. Svoj mali doprinos u podsticaju, Berza želi da pruži kroz poboljšanje kvaliteta saradnje zadružnog sektora sa samom Berzom, a jedan od konkretnih podsticaja je da zadrugama omogućimo određene povoljnosti prilikom pristupa Berzi. Potpisivanjem Sporazuma sa Zadružnim savezom Srbije želimo da pomognemo njihovim članicama da dobiju siguran način za plasman svojih proizvoda, a ujedno i primanja informacija o stanju i kretanjima na tržištu“.

Potpisani sporazum unaprediće odnose na tržištu poljoprivrednih proizvoda, stvaranjem podsticajnog poslovnog okruženja. Zadrugama, koje su članice Zadružnog saveza Srbije, biće omogućeno trgovanje posredstvom Produktne berze u visini od 0,1% ostvarenog prometa i smanjenje iznosa članarine na godišnjem nivou od 50%.

Produktna berza već godinama unazad gradi uspešnu poslovnu saradnju sa zadrugama, te se zbog bitne uloge koje imaju u trgovanju, kao i uloge Zadružnog saveza Srbije, očekuje da ova saradnja dobije sasvim novi oblik.

Scroll to top