Politika Kolačića (Cookies Policy)

Da li koristimo kolačiće?

Koristimo „kolačiće“, „oznake“, „piksele“, „providne piksele“ i druge tehnologije (u daljem testu: Kolačići) za praćenje posetilaca, na našoj veb stranici, stranicama na društvenim mrežama, vidžetima, mobilnim aplikacijama, blogovima, interaktivnim aplikacijama putem elektronske pošte ili tekstualnih poruka (SMS i MMS) kojem vam šaljemo (u daljem tekstu: Kanali elektronske komunikacije) kao i posredstvom izvora od kojih dobijamo podatke. Time što nastavljate posetu ili korišćenje naših Kanala elektronske komunikacije, prihvatate korišćenje kolačića i sličnih tehnologija u svrhe koje su ovde opisane.

Šta su kolačići i čemu služe?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u memoriji ili na hard disku vašeg uređaja kada pristupite našim Kanalima elektronske komunikacije. Oni nam omogućavaju prikupljanje podatke o vašoj interakciji sa našim Kanalima elektronske komunikacije, da prepoznamo vaš uređaj kad posetite našu stranicu, da ustanovimo vaša interesovanja, personalizujemo naše ponude, prikupljamo informacije o saobraćaju i slično, kao i da vam ponudimo reklame kako na našoj veb stranici tako i van nje.

Šta su kolačići i čemu služe?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje se pohranjuju u memoriji ili na hard disku vašeg uređaja kada pristupite našim Kanalima elektronske komunikacije. Oni nam omogućavaju prikupljanje podatke o vašoj interakciji sa našim Kanalima elektronske komunikacije, da prepoznamo vaš uređaj kad posetite našu stranicu, da ustanovimo vaša interesovanja, personalizujemo naše ponude, prikupljamo informacije o saobraćaju i slično, kao i da vam ponudimo reklame kako na našoj veb stranici tako i van nje.

Kolačići koje koristimo mogu biti:

a. Prema veku trajanja:

  • Sesijski kolačići — kolačići koji se brišu kada zatvorite pretraživač
  • Stalni kolačići — kolačići koji ostaju na vašem uređaju za vreme koje je unapred definisano.

b. Prema domenu kojem pripadaju:

  • Naši kolačići — koje postavlja server našeg Kanala elektronske komunikacije, sa kojim deli domen:
  • Kolačići trećih lica — koje pohranjuju drugi domeni na našu internet stranicu, kao npr. kada postavimo link na stranicu, fajl koji je lociran na drugom domenu ili u slučaju opisanom u odeljku „koje kolačiće trećih lica koristimo“.

Koje vrste kolačića koristimo?

Na našim Kanalima elektronske komunikacije koriste se različite vrste kolačića u različite svrhe, i to: neophodni kolačići, kolačići učinka, funkcionalnosti, ciljanog marketinga i statistike u svrhe navedene u listi. Neke kolačiće na naše Kanale elektronske komunikacije može da postavi i treće lice da bi se dodala nova funkcija na našim Kanalima elektronske komunikacije. Ne koristimo kolačiće u druge svrhe, osim navedene.

Kolačići statistike na nscomex.com veb stranici

Ova veb stranica koristi Google Analytics — uslugu internet statistike koju pruža Google.Inc (Google). Informacije koje generiše kolačić o vašoj upotrebi ovog sajta (uključujući i IP adresu) prenose se na server kompanije Google u SAD i tamo se pohranjuju. Google će koristiti ove informacije za procenu korišćenja veb stanice, te sastavljanja izveštaja o aktivnostima na stranici za veb operatere i za pružanje drugih usluga u vezi sa aktivnostima na stranici i upotrebom interneta. Google može takođe prenositi te informacije trećim licima kad je tako propisano zakonom ili kada ta lica obrađuju te podatke za njega. U odeljcima „onesposobljavanje kolačića na vašem pretraživaču“ i „šta da radite ako ne želite da se kolačići pohranjuju na vašem uređaju ili ako želite da ih ukinete?“ možete pročitati više o načinu sprečavanja navedenog. Korišćenjem ove web stranice, pristajete na obradu podataka o vama od strane Google-a na način opisan gore i za tu svrhu.

Neophodni kolačići na nscomex.com

„Neophodni kolačići“ vam omogućavaju da se krećete po veb stranici i koristite njene osnovne funkcije. Bez ovih kolačića, ne bi smo mogli da vam pružimo zahtevane usluge, odnsono veb stranica ne bi mogla da pravilno funkcioniše. Skrećemo vam pažnju da ovi kolačići ne skupljaju bilo kakve podatke koji bi se mogli koristiti u svrhe marketinga ili skladištenja informacija koje ste stranice posetili na internetu.

Kolačiće neophodne za rad koristimo kako bismo registrovali da ste prijavljeni na našu veb stranicu, te radi čuvanja podataka i zahteva koje ste postavili na veb stranici tokom jedne sesije kada se prilikom iste posete krećete različitim stranama.

Prihvatanje ovih kolačića je uslov za korišćenje naše veb stranice, te ako onemogućite njihov rad na vašem uređaju, ne možemo da garantujemo da će vaša poseta veb stranici biti moguća i bezbedna.

Kolačići funkcionalnosti na nscomex.com

„Kolačići funkcionalnosti“ se koriste kako bi se omogućilo pružanje usluga ili čuvanje podataka o podešavanjima, a radi poboljšanja kvaliteta vaših poseta Kanalima elektronske komunikacije.

Koristimo kolačiće funkcionalnosti:

  • Kako bismo sačuvali vaša podešavanja kao što su izgled stanice, veličina teksta, boje i dr.;
  • Kako bismo zabeležili podatak da li smo vas već pitali da li želite da popunite anketu; i
  • Kako bismo vam pokazali da ste prijavljeni na veb stanicu.

Neki od navedenih kolačića kontrolisani su od strane trećih lica, te detaljnije informacije o kolačićima i politici zaštite privatnosti možete dobiti na njihovoj veb stranici.

Kolačići ciljnog marketinga na nscomex.com

„Kolačići ciljnog marketinga“ su kolačići koji se odnose na i povezani su sa uslugama koje nama pružaju treća lica, kao što su dugme „Like“ (Sviđa mi se) i dugme „Share“ (Podeli). Pružanjem ovih usluga treća lica registruju vašu posetu našim Kanalima elektronske komunikacije.

Koristimo kolačiće ciljnog marketinga:

  • Kako bismo se povezali sa društvenim mrežama : podaci o vašoj poseti dobijeni na           ovaj način mogu se koristiti u svrhe ciljanog marketinga na drugim veb stranicama; i
  • Da bismo marketinškim agencijama pružili podatke o vašoj poseti kako bi one mogle da vam prikažu reklame za koje biste možda bili zainteresovani.

Svi navedeni kolačići kontrolisani su od strane trećih lica, pa detaljnije informacije o kolačićima i politici zaštite privatnosti možete dobiti na njihovoj veb stranici.

Kako koristimo kolačiće u svrhe reklamiranja?

Kolačići nam pomažu da vam efikasnije ponudimo odgovarajuće reklame. Oni nam takođe pomažu da bolje razumemo i poboljšamo svoje usluge i da znamo kada ste videli sadržaje. Napomena: pošto vaš internet pretraživač može tražiti oglase i uređaje za praćenje direktno od reklamnih mrežnih servera trećih lica, te mreže mogu pregledati, uređivati ili postavljati kolačiće trećih lica, kao da ste pokušali da pristupite stranici na njihovom veb sajtu. Oglasi koje mi objavljujemo takođe mogu postavljati kolačiće trećih lica. Dodatne informacije o kolačićima trećih lica možete dobiti na veb stranicama tih lica.

Lista kolačića

Kategorija statistika Kolačići statistike pomažu vlasnicima veb stranicu pružaju uvidu u interakciju posetilaca sa veb stranicom, na taj način što podatke o interakciji sakupljaju i dostavljaju anonimno
naziv kolačića izvor vrsta vek trajanja svrha
_utma nscomex.com http 2 godine beleži broj poseta stranici od strane korisnika, kao i datum prve i poslednje posete.
_utmb nscomex.com http 1 dan beleži tačno vreme kada je korinik pristupio stranici
_utmc nscomex.com http sesijski beleži tačno vreme kada je korisnik napustio stranicu
_utmt nscomex.com http 1 dan beleži brzinu prosleđivanja zahteva serveru
_utmz nscomex.com http 6 meseci beleži podatke o načinu pristupa stranici
_ga nscomex.com http 2 godine jedinstveni ID za Google analitiku
_gat nscomex.com http 1 dan jedinstveni ID za Google analitiku
_gid nscomex.com http 1 dan jedinstveni ID za Google analitiku
Kategorija neophodni Koriste se da omoguće funkcionalnost stranice
naziv kolačića izvor vrsta vek trajanja svrha
PHPSESSID nscomex.com http sesijski olakšava kretanja po stranici
Kategorija marketing Koriste se za praćenja posetilaca po raznim stranicama, a u svrhe ciljanog marketinga
naziv kolačića izvor vrsta vek trajnja svrha
ads/ga — audiences google.com pixel sesijski koristi ga Google AdWords

 

Koje podatke skupljaju kolačići

Kolačići nam ne omogućavaju da vas identifikujemo, već služe za čuvanje podataka o informacijama koje pregledate na našoj web stranici, datumu i vremenu poseta stranici, itd.

Gde šaljemo vaše podatke i sa kim ih delimo

Informacije dobijene putem kolačića kontroliše PRODUKTNA BERZA AD. Informacijama od neophodnih kolačića ne mogu pristupiti treća lica, dok informacijama dobijenim od kolačića statistike i marketinga mogu pristupati treća lica i mogu biti dostavljane marketinškim agencijama.

Šta je zahtev da se ne vrši praćenje (Do Not Track — DNT)

DNT je koncept u razvoju koji ima za cilj da uvede mehanizam koji bi omogućio korisnicima interneta da kontrolišu praćenje njihovih online aktivnosti putem podešavanja na svom pretraživaču, s tim da DNT tehnološki standard još nije usvojen. Mi automatski prikupljamo kolačiće i druge podatke kada posetite neki od Kanala elektronske komunikacije, pa usled toga trenutno ne prihvatamo pretraživače sa zahtevom „da se ne vrši praćenje“.

O tome kako da se odjavite da se vaši podaci ne bi prikupljali putem sredstava za praćenje, možete pročitati više u našoj Politici privatnosti.

Onesposobljavanje kolačića na vašem pretraživaču

Većina pretraživača omogućava vam da kontrolišete kolačiće podešavanjima na vašem uređaju, što znači da u svakom trenutku možete da se odlučite da se odjavite sa određenih mehanizama za praćenje podešavanjem postavki u svom pretraživaču, s tim da vas onemogućavanje tih funkcija može sprečiti da koristite određene funkcije ili da u potpunosti iskoristite naše ponude na Kanalima elektronske komunikacije, kao i da pogorša vaše sveukupno korisničko iskustvo budući da više neće biti personalizovano.

Šta da radite ako ne želite da se kolačići pohranjuju na vašem uređaju ili ako želite da ih ukinete?

Možete da odbijete ili obrišete kolačiće na našoj veb stranici. Kako biste saznali više o kolačićima i drugim sredstvima za praćenje kao i o načinu upravljanja njima, možete pročitati uputstvo za pomoć na vašem pretraživaču. Ako odaberete da odbijete ili obrišete kolačiće, neke funkcije naših Kanala elektronske komunikacije mogu biti otežane. Ako koristite drugi računar ili promenite pretraživač potrebno je da ponovite postupak odbijanja ili brisanja kolačića. Za više informacija o kolačićima, uključujući i to kako da utvrdite koji su kolačići postavljeni na vaš uređaj, kako da upravljate kolačićima ili ih obrišete posetite www.allaboutcookies.org ili www.aboutcookies.org.