Istorijat

ISTORIJAT

Prva robna berza je osnovana u Novom Sadu 05. marta 1921. godine, pod nazivom „Novosadska Produktna Berza“, gde su osnivači bili najugledni srpski trgovci i industrijalci. Cilj osnivanja robne berze je bio unapređenje i lakše regulisanje trgovinskog prometa. Predmet trgovine na berzi je bila raznovrsna roba, a naročito poljoprivredna. U ovakvom obliku berza je funkcionisla do 1941. godine.

Nakon 17 godina nepostojanja robne berze na ovim prostorima, Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija iskazuje potrebu za postojanjem robne berze. Decembra 1958. godine, u prostorijama današnje Matice srpske, uredbom Vlade Republike Srbije, osnovana je Produktna berza sa sedištem u Novom Sadu koja postoji i danas. U ovakvom obliku Produktna berza je institucija sa tradicijom dugom više od 55 godina, kao mesto organizovanja robno-berzanskih sastanaka i informisanja javnosti o zaključenim robno-berzanskim transakcijama i cenama poljoprivrednih proizvoda.

Kao kompanija sa dugom tradicijom u trgovanju, danas se Berza nalazi u prvoj fazi procesa modernizacije poslovanja. Težimo da uskladimo svoje poslovanje sa poslovanjem svetskih robnih berzi i podignemo robno-berzansku trgovinu u Srbiji na jedan potpuno novi nivo. Inovativne izmene u poslovanju i kreiranje potpuno nove platforme za online trgovanje samo su jedni od koraka ka tom putu.

Produktna berza se danas nalazi na Bulevaru oslobođenja br. 5, u Novom Sadu i posluje kao preduzeće za robno-berzansko posredovanje i informisanje.