2022 #16 (26.04.-29.04.)

Na robno-berzanskom tržištu, cene primarnih poljoprivrednih proizvoda su zadržale visok cenovni nivo i imale su tendenciju rasta, a najizraženiji je bio kod pšenice od 6,08%. Pšenica beleži nove cenovne maksimume, dok je kukuruz ponovio istu cenu iz marta meseca, neposredno pre donošenja odluke o zabrani izvoza. Najvažnija vest sa Produktne berze, jeste, realizacija kupoprodajnog ugovora za novi rod pšenice. Ukupan promet za ovu nedelju je iznosio 4.865 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 230.510.030,00 dinara.

 

Početkom nedelje, na tržištu pšenice je bila prisutna pasivnost. Ponude na cenovnom nivou od 37,00 do 38,00 din/kg bez PDV-a nisu rezultirale zaključenjem berzanskog ugovora. Međutim, sam kraj nedelje donosi intenzivniju tražnju koja je rezultirala rastom cene. Berzanski ugovori za stari rod, zaključeni su u cenovnom rasponu od 38,20 do 38,50 din/kg bez PDV-a, za promptnu isporuku robe. Strukturu kupaca su činili domaći prerađivači. Ponderisana cena za proteklu nedelju iznosi 38,27 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 6,08%. Žetva pšenice novog roda se očekuje krajem juna i zainteresovanost za kupovinom ove žitarice se povećava. Terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine, na paritetu FCA, realizovan je na cenovnom nivou od 37,50 din/kg bez PDV-a, sa isporukom robe tokom jula. Na evropskom tržištu, novi istorijski maksimum je zabeležen juče na Evronekstu za ugovor pšenice sa majskim prispećem, sa 427,75 €/t, i time je prevaziđen rekord od 7. marta. Na američkom tržištu, loše vremenske prilike utiču na cene pšenice u Čikagu u pozitivnom smeru.

 

Tržište kukuruza tokom protekle nedelje je bilo uzburkano. Kao i kod pšenice, prvi radni dan, doneo je pasivnost, da bi sredinom nedelje, pojačana tražnja dovela do rasta cene. Berzanski ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 33,60 do 34,00 din/kg bez PDV-a, sa isporukom robe tokom maja. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo od 32,60 do 33,00 din/kg bez PDV-a.  Ponderisana cena iznosi 33,91 din/kg bez PDV-a. Cenovne promene, u odnosu na prethodnu nedelju, kretale su + 1,62%. I bez obzira, što kukuruz statistički beleži rast cene, zainteresovanost izvoznika za kupovinom ove žitarice gotovo da nema, a ponuda je i dalje veća u odnosu na tražnju. Odluka Vlade da umesto privremene zabrane, izvoz reguliše mesečnim kvotama po 150.000 tona za kukuruz nije bitnije uticala na tržište. Svakako, to  jeste mali pomak, ali nije dovoljan da tržište bude aktivno kao pre donošenja mera zabrane u martu mesecu.

 

Rastući trend kretanja cene sojinog zrna nastavio se i i tokom ove nedelje.  Kupoprodajni ugovori na paritetu FCA su zaključeni po ceni od 84,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Ovom uljaricom, na paritetu CPT se trgovalo po ceni od 84,50 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, zabeležen je blagi rast od 0,29%. Sam kraj nedelje, donosi potpuno odsustvo tražnje i ponuđene količine na realizovanom cenovnom nivou nisu rezultirale zaključenjem novog ugovora.

 

Stočnim brašnom, 30/1, trgovalo se po ceni od 26,00 din/kg bez PDV-a. Ruska urea, pakovanje 500/1, prometovana je po ceni od  97,72 din/kg bez PDV-a.

Verica Popov, broker Produktne berze

Scroll to top