2022 #6 (14.02.-18.02.)

Neuobičajeno slab promet na novosadskoj Produktnoj berzi obeležio je proteklu sedmicu. Razlog, pre svega, vidimo zbog neradnih dana usled praznika, kao i smanjenoj aktivnosti robno-berzanskih učesnika na domaćem tržištu. Kukuruz je zabeležio blagi pad cene, dok soja i pšenica beleže odsustvo iz trgovanja. Ukupan promet je iznosio 620 tona robe, čija je finansijska vrednost bila 18.795.500,00 dinara.

Kukuruz je bio najtraženiji primarni poljoprivredni proizvod. Na strani potražnje najviše interesovanja su pokazali izvoznici i trgovci, dok interes domaćih prerađivača nije bio naglašen za kupovinom ove žitarice. Berzanski ugovori na paritetu FCA (fco-utovareno) su realizovani u cenovnom rasponu od 26,80 do 27,40 din/kg bez PDV-a, dok se kukuruzom na paritetu CPT (fco-isporučeno) trgovalo po ceni od 27,50 din/kg bez PDV-a. Kukuruzom sa povećanim procentom vlage se trgovalo po ceni od 26,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena za proteklu nedelju je 26,89 din/kg bez PDV-a. U odnosu na podatak iz prethodne nedelje, kukuruz je pojeftinio za 0,42%.

Sojino zrno, nakon dužeg vremenskog perioda beleži odsustvo iz trgovanja na Produktnoj berzi. Prvog dana ove nedelje, ponude su se kretale u cenovnom rasponu od 74,60 do 75,00 din/kg bez PDV-a. Međutim, usled pasivnosti na strani tražnje nije došlo do zaključenja kupoprodajnog ugovora. Sam kraj nedelje, donosi promene u vidu tražnje na cenovnom nivou od 74,70 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta, dok se ponuda kretala na višem cenovnom nivou. Iako, nije zabeležen statistički podatak ponderisane cene, možemo konstatovati da ova uljarica ima stabilan cenovni nivo u odnosu na prethodni period.

Na tržištu pšenice i dalje bez bitnijih promena. Primetna je veća ponuda u odnosu na tražnju, usled smanjenog interesovanja izvoznika i domaćih prerađivača za kupovinom ove žitarice. Izvoznici na FOB-u već duži vremenski period ne mogu da se uklope u domaće cene, što jeste razlog odsustva tražnje. Dok, kupci iz zemalja regiona odlažu kupovine novih količina. Ponude u zavisnosti od kvaliteta i klauzule “gratis lager“ su se kretale od 30,50 do 31,00 din/kg. Ovakva situacija na domaćem tržištu ukazuje mogući na pad cene. Terminska ponuda pšenice roda 2022. godine na cenovnom nivou od 28,00 din/kg, sa isporukom robe tokom jula, nije adekvatno odreagovala na tražnju. Za razliku od domaćeg, cene na ino tržištu su našle podršku u najavi povratka suvog i toplog vremena u Južnoj Americi. Cene pšenice su rasle u Čikagu, jer su trgovci jačali svoje pozicije pre produženog vikenda, jer je u ponedeljak u SAD praznik.

Cene đubriva su u padu. S jedne strane, ponuda UREE se povećava i samim tim dolazi do negativnog cenovnog trenda, dok s druge strane kod AN-a se beleži veća zainteresovanost za kupovinom. Sa agronomske strane, logično je da se tražnja za AN-om povećava usled približavanja prihrane pšenice ovom azotnom formulacijom.

 

Verica Popov, broker Produktne berze

Scroll to top