2022 #48 (05.12.-09.12.)

Na robno-berzanskom tržištu, u odnosu na prethodnu nedelju, beleži se povećan obim trgovanja usled veće aktivnost berzanskih učesnika. Manja tražnja u odnosu na ponudu i dalje utiče na negativan cenovni trend i žitarica i uljarica. Najveći pad cene beleži se kod soje, a na ovom tržištu aktivnost gotovo da izostaje. Tokom ove nedelje trgovano je ukupno 2.448 tona robe, čija finansijska vrednost iznosi 93.760.150,00 dinara. Pad cena beleži se i na stranim tržištima usled nepovoljne ekonomske situacije i prognoza za budući rod žitarica i uljarica.

Od početka nedelje primetna je veća ponuda kukuruza u odnosu na tražnju. Manje interesovanje kupaca dovelo je do konstantnog negativnog trenda, te su krajem nedelje ugovori za kukuruz zaključivani na nižem cenovnom nivou u odnosu na sam početak nedelje. Ovom žitaricom trgovalo se u cenovnom rasponu od 32,00 do 32,50 din/kg bez PDV-a. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 32,21 din/kg bez PDV-a (35,43 din/kg sa PDV-om), što je pad od 3,13%.

Pšenica je bila najzastupljenija u trgovanju tokom ove nedelje. U zavisnosti od parametara kvaliteta, ovom žitaricom trgovalo se od 33,80 do 37,50 din/kg bez PDV-a. Na ovom tržištu i dalje je prisutna veća ponuda pšenice sa većim sadržajem proteina, dok su kupci svoje interesovanje izrazili za pšenicu sa proteinom 11,5-12%. Nedeljni ponder za pšenicu iznosi 34,42 din/kg bez PDV-a (37,86 din/kg sa PDV-om). Cena je u odnosu na nedelju dana ranije niža za 1,44%.

Negativan cenovni trend beleži se i na tržištu uljarica. Nedostatak aktivnosti kada je u pitanju soja doveo je do manjeg udela ove uljarice u nedeljnom prometu, ali i povratak na cenovne nivoe iz marta 2021. godine. Zaključen je samo jedan ugovor po ceni od 65,00 din/kg bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder za ovu nedelju. Krajem nedelje kupci su bili na nižim cenovnim nivoima od zaključenih, što ukazuje na nastavak negativnog cenovnog trenda. Cena soje beleži pad od 5,80% u odnosu na sedam dana ranije. U odnosu na prethodnu godinu u istom periodu, cena ove uljarice je niža za oko 11%.

Od drugih roba, trgovalo se suncokretovom sačmom u većem obimu u odnosu na raniji period. Početkom nedelje, ugovori su zaključeni po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a, da bi usled silaznog cenovnog trenda, krajem nedelje, ova sačma bila trgovana po 33,80 din/kg bez PDV-a. U odnosu na prošlonedeljni cenovni nivo, ovo je pad od 2,40%.

 

Anja Jakšić, Produktna berza

Scroll to top