2021 #46 (22.11.-26.11.)

U nedelji za nama na “Produktnoj berzi”, zabeležen je rast cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, pre svega soje i pšenice. Ukupan promet je iznosio 2.844 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 126.556.650,00 dinara

Na samom početku nedelje, pšenica je imala tendenciju rasta cene. Kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom rasponu od 32,50 din/kg do 33,00 din/kg bez PDV-a. Ponderisana cena je iznosila 32,89 din/kg bez PDV-a, što predstavlja rast od 3,03% u odnosu na prethodni upoređujući podatak. Krajem nedelje, došlo je do smirivanja tržišta i odsustva potražnje. Osim na domaćem tržištu, u prvoj polovini nedelje, novi cenovni maksimumi su zabeleženi i na Evronekstu. Pored mnogih faktora, da bi se opravdao ovakav rast, bilo je strahovanje oko kvaliteta australijske pšenice, koja je pogođena kišama u vreme žetve. Takođe, poplave u Kanadi uzrokovale su logističke teškoće, naročito u lukama. Cene pšenice u basenu Crnog mora su napredovale prateći ostala međunarodna tržišta.

Na tržištu kukuruza bez bitnijih cenovnih promena. Učesnici na robno-berzanskom tržištu su bili aktivniji za kupovinom ove žitarice sa klauzulom “gratis lager” decembar/januar. Bez obzira na ovakvu okolnost, cena se nije bitno menjala u odnosu na prethodnu nedelju. Berzanski ugovori su zaključeni po ceni od 27,00 din/kg bez PDV-a, sa preuzimanjem do 31. decembra/januara. Kukuruzom sa povećanim procentnom vlage se trgovalo od 24,50 do 25,20 din/kg bez PDV-a.

Odsustvo intenzivnije ponude sojinog zrna je primetno na domaćem tržištu, što je uticalo da ova uljarica zabeleži rast od 1,16%. Drugu nedelju za redom, tržište je nastavilo da bude aktivno. Na strani tražnje više aktivnosti su pokazali domaći prerađivači i trgovci. Realizovani su ugovori po ceni od 73,00 do 74,50 din/kg bez PDV-a. Prosečna cena trgovanja je iznosila 73,75 din/kg bez PDV-a.

 

Verica Popov, broker Produktne berze

Scroll to top