#19(15.05.-19.05.2023)

Nedelju za nama na robno-berzanskom tržištu obeležio je primetan pad prometa robe i nastavak negativnog cenovnog trenda kod svih primarnih poljoprivrednih proizvoda. Preko Produktne berze ukupno je prometovano 375 t robe, što predstavlja pad od čak 90,58% u odnosu na obim trgovanja prethodne nedelje. Finansijska vrednost prometovane robe iznosila je 8.541.500 dinara.

Na tržištu kukuruza tokom cele nedelje je bila primetna slaba aktivnost učesnika. Nizak trend cene i razlika u kvalitetu između nuđene i potraživane robe dodatno su otežavali zaključivanje berzanskih ugovora. Kukuruzom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 20,50 din/kg bez PDV-a (22,55 din/kg sa PDV-om), što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, cena beleži pad od 8,63%.
Vlažnim kukuruzom do 16% vlage trgovalo se po ceni od 19,50 din/kg bez PDV-a (21,45 din/kg sa PDV-om).

Za razliku od prethodne nedelje, kada je pšenica bila najtrgovanija poljoprivredna kultura, ove nedelje dolazi do primetnog smanjenja aktivnosti učesnika na tržištu, kako na strani ponude, tako i na strani tražnje. Početkom nedelje, iščekivanje informacija u vezi sa najavljenim pregovorima o produžetku važenja sporazuma o Crnomorskom koridoru dovelo je do neizvesnosti i suzdržanosti kupaca i prodavaca. Krajem nedelje, produženje pomenutog sporazuma za period od 2 meseca dodatno je doprinelo mirovanju na tržištu. Pšenicom se trgovalo po ceni od 22,00 din/kg bez PDV-a (24,20 din/kg sa PDV-om), što je ujedno i ponder cena. Cena pšenice je u odnosu na prethodnu nedelju niža za 1,13 %.

Na tržištu soje ove nedelje nije bilo veće aktivnosti ni na strani ponude, ni na strani tražnje. Do zaključenja berzanskih ugovora za sojino zrno nije došlo.
Stočnim ječmom sa hektolitrom 56 trgovalo se u malim količinama po ceni od 21,60 din/kg bez PDV-a (23,76 din/kg sa PDV-om).

Andrea Matijašević, Produktna berza

Scroll to top