Предмет: Одржавање тематског скупа унапређење мера подршке локалних самоуправа у сектору пољопривреде и руралног развоја

Тематски скуп „Унапређење мера подршке локалних самоуправа у сектору пољопривреде и руралног развоја“  је организован уз подршку Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, од стране Института за економику пољопривреде у Београду, Привредне коморе Србије и Продуктне берзе АД, Нови Сад. Скуп ће се одржати 24. јула 2024. године с почетком у 11 часова у просторијама Привредне коморе Србије.

Локалне самоуправе имају веома важну улогу у развоју српског аграра, кроз спровођење посебних мера подршке, информисања пољопривредника и бројних других активности. Учесници тематског скупа ће бити у прилици да се упознају са позитивним примерима у спровођењу мера подршке од стране три успешне локалне самоуправе. Институције и организације које пружају подршку локалним самоуправама ће упознати све учеснике са могућностима сарадње. Учесници ће се упознати са најновијим процедурама и законским одредницама од значаја за спровођење мера подршке од стране локалних самоуправа.

Посебна пажња је посвећена моделима успешне подршке у организационом делу и успостављању тржишних канала за високо-квалитетне традиционалне производе. Једна од основних потешкоћа у развоју српског аграра је у мала и по правилу неудружена газдинства своје високо-квалтетне производе најчешче продају као производе стандардног квалитета. На тај начин већ створена додата вредност на локалу се на валоризује и средства не остају у руралним подручијима где су и најпотребнија. Представљању модела успешне подршке локалних самоуправа организцији пољопривредника и подршци у циљу пласмана традиционалних производа кроз увођење локалних или регионалних ознака квалитета, коришћење савремених техника као дигиталног маркетинга значајно може променити профитабилност пољопривредне производње и утицати на привлачење младих за рад у српском аграру.

Тематски скуп је конципиран као интерактивна дискусија где ће представници локалних самоуправа бити у прилици да изнесу своје ставове и потребе везано за спровођење меар подршке пољопривреди и руралном развоју. На бази дискусије биће израђен извештај о тренутном стању везаном за подршку пољопривреди и руралном развоју од стране локалних самоуправа, као и предлози оперативних активности за конкретно унапређење наведених програма подршке.

Scroll to top